Diskusija o LED rasveti

LED rasveta

Unapređene rasvete prelaskom na automatska LED svetlosna tela je nešto što mi je odmah kao Upravniku palo na pamet. Stvarno je zgodno da se svetla pale automatski a ne "na taster", a i znatno ređa zamena sijalica u odnosu klasične je primamljiva pogodnost.

Stoga sam, čim sam stupio na dužnost, krenuo u potragu za lepom a povoljnom LED plafonjerom. Estetski zahtev je da nema "bubuljicu" na donjoj strani kao što većina modela ima a da i dalje ima izuzetno dobru osetljivost na pokret, i da je boja svetla 6000K odnosno "dnevno svetlo". I pronašao sam odličan super-osetljiv (microwave) model po odličnoj ceni. Ponudu koju smo dobili možete videti ovde, dok samu plafonjeru možete videti ovde, na Mitea sajtu. Primetićete da nam je odobren količinski popust sa cene od 2200 din na 1700 din/kom.

Treba znati u vezi sa LED rasvetom da ni ona nije večna, samo duže traje i troši manje struje.

Isplativost kroz uštedu električne energije

Zajednička električna energija i zajednička voda se po pravilu naplaćuju po kvadratnom metru prostora ali ako je neophodno, SZ može odlučiti da promeni način obračuna na obračun po broju članova domaćinstva.

Konkretno, za stan od 88m2 Infostan je u oktobru 2021 ispostavio račun za zajedničku struju u iznosu od 241 din što znači da je cena računata oko 2.74 din/m2. Dakle, sa privatljivom greškom možemo pretpostaviti da je ukupno račun za celu zgradu iznosio iznosio oko 1746*2.74 = 4770 din. Toliko u proseku mesečno trošimo zajedničke struje, oko 4800 din/m.

Znamo da u oktobarskom periodu nisu korišćeni grejači za oluke, koji inače troše znatnu količinu struje. Međutim, ne možemo znati koji udeo potrošnje odlazi na napajanje lifta, ali skoro je sigurno da je on bar 50% potrošene struje. Ostaje nam 2300 din koje možemo da uštedimo ugradnjom senzorske LED rasvete. Uz pretpostavku da će nam LED rasveta uštedeti bar 80% u poređenju sa postojećom rasvetom, zaključujem da je iznos koji ćemo uštedeti mesečno biti oko 50% od 4500 din = 2400 din od toga 80% = oko 2000 din.

Mesečna ušteda mesečna će biti oko 2000 din/m za celu zgradu, odnosno oko 40% od dosadašnje cene. Za gore-pomenuti stan, mesečna zajednička struja će umesto 241 din/m tada biti oko 145 din/m

Ne treba zaboraviti ni smanjenu potrebu za sijalicama, što uključuje i manje rada elekričara, a za koje smo plaćali oko 500 din/m, na osnovu proseka iz prethodnih godina.